Ziekteverzuim

QMverzuim

Wat kan ik voor je betekenen

Ik ken niet een werkgever die blij is met een zieke medewerker. Je zit er niet op te wachten en het brengt extra werk met zich mee. In het algemeen kiest niemand ervoor om ziek te zijn. Ziek zijn is voor niemand leuk. Het overkomt ook de medewerker en soms is het een periode van veel onzekerheid. De medewerker weet niet wat hem te wachten staat en weet niet hoelang het gaat duren voordat hij weer beter is. Duidelijkheid en een goede begeleiding rond de werksituatie van deze medewerker is daarom meer dan welkom.

Langdurig verzuim

Wanneer een medewerker 4 weken of langer ziek is, dan is er sprake van langdurig verzuim. Ik heb kennis van de actuele wetgeving en de ervaring om de zieke medewerker en de werkgever te adviseren en ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen om het juiste moment. Mijn uitgangspunt hierbij is niet om de medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen, maar om de medewerker zo goed mogelijk, duurzaam naar werk te begeleiden.

Frequent verzuim

Wanneer een medewerker vaak korte tijd ziek is, dan is er sprake van frequent verzuim. Dit geldt natuurlijk niet voor een griepje, maar wat is dan vaak… Dat is in de eerste plaats wat de werkgever zelf als vaak ervaart. De algemene richtlijn is: Er is sprake van frequent verzuim als een medewerkers zich 3 keer of vaker ziekmeldt in een periode van 12 maanden. Belangrijk hierbij is om te achterhalen wat er speelt. Waarom meldt deze medewerker zich vaker ziek dan zijn collega. In veel gevallen kan je als werkgever wel iets doen om het frequent verzuim te verlagen. Ik kan hierin adviseren en ondersteunen. Bijvoorbeeld door het voeren van een verzuimgesprek.
Mountains

Re-integratietrajecten

Wanneer een langdurig zieke medewerker weer kan beginnen met werken start het re-integratietraject. De bedrijfsarts bepaald wanneer dit mogelijk is. Wanneer de re-integratie bij de eigen werkgever kan plaatsvinden, dan spreken we van re-integratie eerste spoor. Wanneer de werknemer niet meer kan werken binnen het bedrijf waar hij werkt, dan moet er op zoek worden gegaan naar een passende werkplek bij een andere werkgever. Dit noemen we re-integratie tweede spoor. In beide gevallen kan ik adviseren in de te nemen stappen en de werknemer en werkgever begeleiden in het re-integratieproces.
Re-integratietrajecten knoop